19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuncă multă, salarii de mizerie

Muncă multă, salarii de mizerie

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj se plâng de volumul mare de muncă şi de salariile prea mici pe care le primesc. În mai puţin de şase luni, peste 100 de salariaţi au plecat din sistem.

Salariile mici i-au determinat pe foarte mulţi angajaţi din sistemul asistenţei sociale să renunţe la slujbe. Plecări masive au avut loc în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale lui 2011, când peste 100 de salariaţi şi-au găsit slujbe mult mai bine plătite, mulţi dintre ei în străinătate. Nicolae Pasăre, liderul de sindicat de la DGASPC Gorj, spune că raportul dintre volumul de muncă şi salariu este „cel puţin dezamăgitor“. „În urma tăierilor salariale, cele mai mici salarii ale angajaţilor din sistemul de protecţie a copilului Gorj sunt: 478 de lei, 501 lei, 584 de lei, iar cele mai mari: 1.476 de lei, 1.484 de lei, 1.525 de lei. Un angajat cu studii superioare şi peste cinci ani vechime are un salariu de 794 de lei. Unul cu studii superioare şi cu doar doi ani vechime primeşte 690 de lei“, a declarat Nicolae Pasăre.

Nu există alternative

Salariile pe care le primesc angajaţii unităţilor din subordinea DGASPC Gorj sunt foarte mici în comparaţie cu volumul de muncă depus de aceştia. Cei care lucrează la centrele în care primesc asistenţă şi îngrijire bătrânii, copiii sau persoanele cu handicap au slujbe solicitante şi primeau înainte sporuri de încordare psihică. „De când s-au tăiat toate sporurile, salariile au scăzut foarte mult. Avem colegi care iau în mână mai puţin de 500 de lei. Fiecare are rate, datorii, ca să nu mai vorbim de copii şi familie. În plus, nu este uşor să lucrezi cu copiii sau cu adulţii cu probleme psihice ori bolnavi“, a mai declarat Nicolae Pasăre. Potrivit sindicalistului, dacă oamenii ar avea alternative pe piaţa muncii din judeţ, ar pleca în număr mult mai mare din sistemul asistenţei sociale. „Avem colegi cu studii superioare care sunt angajaţi pe studii medii. Au făcut cereri de trecere pe studii superioare, dar instituţia nu-şi permite financiar să le mărească salariile. Au făcut facultate în speranţa că le vor creşte veniturile şi acum nu se poate. Cam 90 de angajaţi sunt în această situaţie. Mulţi am pleca din sistem, dar unde să te şi duci?“, a afirmat liderul de sindicat.

Personalul contractual, mai norocos decât funcţionarii publici

Din totalul de peste o mie de angajaţi ai DGASPC Gorj, 120 sunt funcţionari publici, iar restul fac parte din categoria personalului contractual. Toţi angajaţii au acţionat în instanţă instituţia din cauza reducerilor salariale, dar au pierdut procesele şi sunt obligaţi acum să înapoieze mii de lei, sporuri primite din iulie 2010 până în februarie 2011. „Funcţionarii publici, inclusiv directorul, trebuie să înapoieze mii de lei. Aşa a decis Curtea de Apel Craiova. Mai norocoşi la acest capitol sunt cei angajaţi ca personal contractual, 30 dintre ei au câştigat sporurile şi cred că le vor câştiga toţi. Suntem nemulţumiţi de termenele foarte lungi care se dau la Gorj“, a mai spus Nicolae Pasăre, liderul de sindicat din cadrul DGASPC Gorj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS